İçeriğe geç

Iyilik Bilir Nasıl Yazılır Tdk

İyilik sever nasıl yazılır TDK?

“Hayırsever” kelimesi karşılığında hiçbir şey beklemeden iyilik yapmak, iyilik yapmayı sevmek, herkesin iyiliğini istemek, hayırsever olmak anlamına gelir. Hayırsever kelimesi aynı zamanda hayırsever anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yanlış olarak “hayırsever” olarak yazılır. Doğru kullanımı hayırsever olmalıdır.

Değer bilir bitişik mi ayrı mı?

“Değerbilir” kelimesinin ayrı mı yoksa yan yana mı yazıldığı TDK’da incelenen bir konudur. TDK’ya göre bu kelime yan yana “aşağılayıcı” olarak yazılmalıdır. Doğru yol, kelimeyi yan yana yazmaktır.

Bilir kişi nasıl yazılır TDK?

Expert, bir fiil kelimesi (wissen – wissen) ve bir isim kelimesinin birleştirilmesiyle oluşan bir bileşik isimdir. Alanında uzman olan kişilere expert denir. Expert ve capable kelimeleriyle eş anlamlı olan expert kelimesi bir bileşik isimdir. Bileşik isimler yan yana yazılmalıdır, ayrı ayrı değil.

Kadir Bilir nasıl yazılır?

Minnettar anlamına gelir. Kadir’in bildiği gibi, bu kelime sıklıkla yanlış yazılır. Doğru kullanımı “kadirbilir” şeklinde olmalıdır.

İyilik bilir nasıl yazılır?

“Geçmek”, “bilmek”, “dokunmak” gibi fiillerin örnekleri …

Pek sever nasıl yazılır TDK?

Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: bariz, açık, eksiksiz, her tarafta, çıplak, düz, düpedüz, karanlık, gün ışığı, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, mor, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.

Barış Sever nasıl yazılır TDK?

6. -an/-en, -r/-ar/-er/-ır/-ir, -maz/-mez ve -mış/-miş ekleriyle oluşturulan kalıplaşmış birleşik sözcükler yan yana yazılır: alaybozan, cankurtaran, çöpçatan, dalgakıran, çapa, gökdelen, yelkenli; akım toplar, revolverler, pasifistler, basınç göstergeleri, kırıcılar, kabadayılar; baştan çıkaramaz, takdir edemez, edemez…

Önsöz nasıl yazılır?

ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.

Kuru yemiş nasıl yazılır?

Kuruyemiş nasıl yazılır sorusunun cevabı: TDK (Türk Dil Kurumu) resmi sitesindeki bilgileri incelersek; “kuruyemiş” kelimesi “fındık, fıstık, leblebi, meyveli gibi yemek dışında yenen yiyecekler” anlamına gelmektedir. Bu durumda bu kelimeyi “kuruyemiş” olarak yazmak yanlıştır.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

Alt üst nasıl yazılır?

Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…

Öngörü nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.

Olağan dışı nasıl yazılır?

Sıra dışı, ayrı yazılmış bir kelimedir. TDK’ya göre sıra dışı kelimesini sıra dışıymış gibi yazmak yanlıştır ve bu bir yazım hatası olarak kabul edilir. Doğru yazmak için kelimeyi sıra dışı haliyle yazmanız gerekir.

Akşam üzeri nasıl yazılır?

“Akşamuzeri” kelimesinin yazımı dilin doğru kullanımı açısından üzerinde durulması gereken bir ayrıntıdır. Bu yazımızda “akşamuzeri” kelimesinin yazım kurallarını ve bu kuralların dilimize olan etkisini detaylı bir şekilde ele alacağız. TDK’ya göre “akşamuzeri” kelimesi yanında yazmaktadır.

Kim bilir neden ayrı yazılır?

Bileşik bağlaçlar, therefore, otherwise, indeed, as if, whereas, who knows gibi sözcüklerdir ve iki ayrı sözcüğü birleştirerek oluşturulurlar. Bileşik bağlaçları oluşturan sözcükler her zaman bağlaç türünde olmak zorunda değildir. Örneğin, “who knows” bağlacında “who” bir zamirdir ve “knows” bir çekimli fiildir.

Sever bitişik mi yazılır ayrı mı?

⚠️ Yanında her zaman “SEVER” yazar!

Yardım sever bitişik mi?

Hayırsever anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yararlı olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı yararlı olmalıdır.

Kitap sever nasıl yazılır TDK?

Bu kelime sıklıkla kitap aşığı olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı bibliophile olmalıdır.

Hayır sever ayrı mı?

Türk Dil Kurumu’na göre hayırsever kelimesinin doğru yazımı hayırseverdir. Yanında yazmaktadır. Kesinlikle ayrı olarak yazılmamaktadır. Hayırsever, iyilik yapmayı ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi seven kişidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir